18 Eylül 2008

Sipser Boğaziçi Bilgisayardaydı

Evet, biraz geç bir post oldu, biliyorum. Fotoyu görünce "Hiç koymasaydın da olurdu" diyebilirsiniz de.



Peki Sipser'ın Adleman adlı bir arkadaşıyla 1985 yılında 2000 yılına kadar P=NP probleminin çözüleceğine dair 1 ons altın değerinde bir iddiaya girdiğini çıtlattığını söylesem affeder misiniz beni?

Bu geyik bilginin dışında sunum P=NP hakkında hiçbir fikri olmayanlara yönelikti, bu yüzden beni çok sarmadı açıkçası. Sunumdan önce her kesimden izleyici olduğu için böyle bir sunum yapacağını söyledi.

Taa Amerikalardan kalk gel, bu yavanlıktaki bir sunumu reva gör bize, ah be canım Sipser, ne yaptın sen? diyesim geldi, demedim.

Bu arada Adleman tanınmış birisiyse çok fena rezil oldum, o da ayrı.

DÜZELTME: Bu postun ilk halinde Adleman'ın adı yanlış yazılmıştı, kahrolsun yanlış tutulan notlar... Bu yüzden aramalarım da sonuç vermemişti. Suzan'a teşekkürler.

1 yorum:

suzanna dedi ki...

Fotoğraf güzel bence, ama biliyorsun konuşma ilgili yorumlarına katılmıyorum. Bence harika bir konuşmaydı. Sipser sahneye çok yakışıyor (bknz. Ebru Gündeş, Bülent Ersoy yorumlari @ PopStar)... Ama 100den fazla kişiyi oraya toplayip 1 saat sıkmadan konuşma yapmak kolay değil, ayrıca daha detaylı şeyler bekliyor olabilirsin de ne yani P=NP yi ispatlıycaktık!!!

Bu arada belirtmek isterim ki bahsettiğin kişi RSA algoritmasındaki Adleman!!! Hafif ünlü yani...Bilmeyenler için Rivest-Shamir ve Adleman
tam sayıları çarpanlarına ayrımanın zorluğuna dayanan bir güvenlik algoritması olan RSA'yi geliştiren kişiler ve bilgisayar bilimlerinin Nobel'i olan ACM Turing ödülünü aldılar.

vs.vs....